Μαντί «Το φαγητό που θέλει πολλά χέρια και λίγα στόματα» | Πίτες, Με κόκκινο κρέας, Συνταγές με εικόνες | Ελληνική Kουζίνα και Συνταγές!

Μαντί «Το φαγητό που θέλει πολλά χέρια και λίγα στόματα»


Υλικά

Για το φύλλο:

½ κιλό αλεύρι σκληρό
1 αυγό πλήρες σε μια κουταλιά σούπας νερό
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ξύδι
1 κουταλάκι αλάτι
1 κούπα χλιαρό νερό (1/4 λίτρου)

Για τη γέμιση:
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα)
1 κουτάλι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
Λίγο πιπέρι

Για το ζωμό:

3 ποτήρια (νερού) ζωμό κρέατος (κρέας βρασμένο με το κόκαλό του, αλάτι, και πιπέρι), ή αν θέλετε υποκαταστήστε το με 2 κύβους ζωμού
2 κουταλιές σούπας φρέσκο αγελαδινό βούτυρο

Για τη σος γιαουρτιού
½ κιλό γιαούρτι αγελαδινό στραγγισμένο
3 σκελίδες σκόρδου πρεσαρισμένες
1 κουτάλι αλάτι
1 κουταλάκι ξύδι
1 κουταλάκι «σουμάκι» (Γεύση ξινή. Υπάρχει στο εμπόριο, στα μπαχαρικά)


Ετοιμασία

- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και ανοίγουμε στο κέντρο μια λακκούβα.
- Σε ένα μπολάκι χτυπάμε το αυγό με το νερό.
- Το ρίχνουμε στο κέντρο μαζί με το λάδι, το ξύδι και το αλάτι.
- Με τις άκρες των δακτύλων και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύουμε τα υλικά με το αλεύρι, ρίχνοντας σιγά-σιγά το χλιαρό νερό.
- Μαζεύουμε το αλεύρι από γύρω-γύρω και, όταν τελειώσει, ζυμώνουμε ώσπου η μάζα να γίνει λεία και απαλή, προσθέτοντας αν χρειασθεί ένα-δύο κουταλάκια νερό, τόσο που να μην κολλάει στα δάκτυλα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και τα σκεπάζουμε με υγρή πετσέτα, ώσπου να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
- Τρίβουμε το κρεμμύδι σε χοντρό τρίφτη.
- Το πιέζουμε ώστε να φύγει το πολύ ζουμί του.
- Ζυμώνουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το λάδι, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι.
- Σε στεγνή αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το πρώτο φύλλο σε διάμετρο 30 περίπου εκατοστών, όχι και πολύ λεπτό, αλευρώνοντας συχνά κι από τις δύο πλευρές κ.ο.κ.
- Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες 5 εκατοστών πλάτους και στη συνέχεια κατά μήκος ανά 5 εκ. ώστε να έχουμε τετράγωνα κομμάτια 5Χ5 εκ.
- Στο κέντρο κάθε κομματιού βάζουμε ½ περίπου κουταλάκι κιμά και ενώνουμε τις τέσσερις άκρες του «ανά δύο» σχηματίζοντας «βαρκούλα», πιέζοντας προς τα επάνω ώστε να φαίνεται και να εξέχει λίγο ο κιμάς.
- Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί πίτας και τοποθετούμε τα μαντί κυκλικά το ένα δίπλα στο άλλο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν καλά (περίπου 30' λεπτά).
- Αφήνουμε να κρυώσουν.
- Λίγο πριν τα βγάλουμε στο τραπέζι περιχύνουμε τα μαντί με το ζωμό, που πρέπει να είναι καυτός.
- Μόλις απορροφήσουν όλο το ζωμό, σε 5-10' λεπτά, σερβίρουμε.
- Το μαντί συνοδεύεται με την σος του γιαουρτόσκορδου και από πάνω πασπαλίζουμε λίγο με το σουμάκι.
- Οι παραπάνω ποσότητες είναι για μια συντροφιά 6-8 ατόμων, αλλά είπαμε και στην αρχή κάτι για τα... στόματα... Επομένως κανονίστε ανάλογα γιατί όπως λέγεται: καλύτερα να περισσέψει παρά να λείψει!



Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.