Συνταγές
Γαρίδες

Σαγανάκι με γαρίδες




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Γαριδοσαλάτα




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Γαριδοπίλαφο




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Γαρίδες ψητές




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Γαρίδες βραστές




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Γαρίδες με μανιτάρια


Υλικά

1 πακέτο νωπά μανιτάρια πλατειά (pleurotus)
1 ½ κιλό μεγάλες γαρίδες
2-3 σκελίδες σκόρδου
1/3 ματσάκι άνηθου ψιλοκομμένο μόνο τα φύλλα
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
Mexican ''every day'' seasoning (από ανάλογα μαγαζιά delikatessen)


Ετοιμασία

- Πλένουμε τα μανιτάρια και τα σκουπίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
- Τα κόβουμε με ψαλίδι στα τέσσερα και τα απλώνουμε σε ένα πυρέξ αλειμένο με λάδι.
- Κόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου σε πολύ λεπτές ροδέλες, ρίχνουμε και τον άνηθο, μια κουταλιά από το καρύκευμα (seasoning), ραντίζουμε με το λάδι και ανακατεύουμε με το χέρι.
- Ξαναστρώνουμε.
- Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το έντερο και τα ''κόκκαλα'' της κοιλιάς και τις αφήνουμε μόνο με τα κεφάλια τους.
- Τις βάζουμε πάνω από τα μανιτάρια και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.
- Ψήνουμε στο grill.
- Μόλις πάρουν χρώμα γυρίζουμε τις γαρίδες από την άλλη πλευρά, προσέχοντας όμως να μην μας στεγνώσουν και τις βγάζουμε.
- Ανακατεύουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρις ότου εξατμισθούν τα υγρά τους και μείνουνε μόνο με το λάδι.
- Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο 2-3 κουταλιές μανιτάρια με 3-4 γαρίδες.

Γαρίδες σαγανάκι


Υλικά

1 κιλό μεγάλες Γαρίδες
250 γρμ. σκληρή Φέτα
1 φλυτζάνι τσαγιού Ελαιόλαδο
4 ώριμες Ντομάτες
2 μέτρια ψιλοκομμένα Κρεμμύδια
προαιρετικά μία ψιλοκομμένη Πράσινη πιπεριά
1 σκελίδα ψιλοκομμένο Σκόρδο
1 φλυτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένος Μαϊντανός
Αλάτι
Πιπέρι
λίγη Πάπρικα


Εκτέλεση

- Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες, αφαιρείτε τους σπόρους και τις περνάτε από τον μύλο των λαχανικών.
- Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σωτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά.
- Προσθέτετε τις ντομάτες, το αλάτι και το πιπέρι.
- Αφήνετε την σάλτσα να βράσει για λίγο.
- Βάζετε τις γαρίδες σε γιουβέτσι ή πυρέξ και τις περιχύνετε με τη σάλτσα.
- Προσθέτετε το μαϊντανό, την φέτα κομμένη κομματάκια και λίγη πάπρικα.
- Ψήνετε σε δυνατό φούρνο για μισή ώρα.

Μακαρονάδα του Ψαρά


Υλικά

15-20 μύδια
1/2 κιλό γαρίδες
1 φλιτζάνι λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπερίτσα καυτερή
2 κονσέρβες ντοματάκια
1/2 ματσάκι μαϊντανός
1 πακέτο μακαρόνια Νο 6 ή όποια προτιμάτε
4 κουταλιές βούτυρο
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

- Καθαρίζετε τα μύδια πολύ καλά από τα "μαλλιά"
- Τα βάζετε σε μία κατσαρόλα με νερό και αφήνετε να βράσουν
- Χωρίζετε τη σάρκα από τα όστρακα και τα αφήνετε στην άκρη
- Πλένετε τις γαρίδες
- Βάζετε σε μία κατσαρόλα νερό να βράσει
- Ρίχνετε τις γαρίδες
- Βράζετε μέχρι να μαγειρευτούν
- Στραγγίζετε και τους αφαιρείτε το κέλυφος της ουράς και το κεφάλι
- Βάζετε σε μία κατσαρόλα το λάδι να κάψει
- Προσθέτετε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί
- Ρίχνετε την ντομάτα, ανακατεύετε και χαμηλώνετε τη φωτιά
- Εάν χρειάζεται αλατοπιπερώνετε
- Μόλις πάρει βράση προσθέτετε τα μύδια και τις γαρίδες και ψήνετε μέχρι να μείνουν με τη σάλτσα τους
- Λίγο πριν τα βγάλετε από τη φωτιά ρίχνετε το μαϊντανό
- Σε μία κατσαρόλα βάζετε νερό να βράσει
- Μόλις βράσει ρίχνετε τα μακαρόνια
- Αφήνετε να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου
- Βγάζετε από την κατσαρόλα τα μακαρόνια και τα στραγγίζετε
- Στην κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο να λιώσει μαζί με λίγο αλάτι
- Τσιγαρίζετε τα μακαρόνια, αποσύρετε από τη φωτιά και τα σκεπάζετε
- Ρίχνετε τη σάλτσα με τα μύδια και τις γαρίδες μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύετε

Γαρίδες γιουβέτσι


Υλικά

για 6 ατομα
½ kg Γαρίδες
¼ κούπας βούτυρο ή Μαργαρίνη
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
1 καρότο σε φέτες
1 πιπεριά πράσινη σε μακρόστενα κομμάτια
1 kg ώριμες ντομάτες ή 1 κουτί σάλτσα 800gr
250 gr τυρί φέτα χοντροκομμένο
4 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
300gr κασέρι κομμένο σε μικρούς κύβους
αλάτι, πιπέρι

Χρόνος Προέτ. 30΄
Χρόνος Ψησίμ. 30΄ στους 220C


Εκτέλεση

- Καθαρίστε τις Γαρίδες.
- Αχνίστε τες σε ελάχιστο νερό, στραγγίστε τες και κρατήστε το ζουμί.
- Βάλτε το βούτυρο σε κατσαρόλα για να κάψει.
- Ρίξτε και σοτάρετε το κρεμμύδι, το καρότο και την πιπεριά ώσπου να μαραθούν καλά.
- Ρίξτε την ντομάτα, το ζουμί από τις γαρίδες, το αλάτι, το πιπέρι και βράστε ώσπου να δέσει η σάλτσα.
- Κατεβάστε από τη φωτιά, ρίξτε και ανακατέψτε την τριμμένη φέτα και το μαϊντανό.
- Στρώστε τις γαρίδες σε ένα πυρέξ σκεύος και περιχύστε τες με τη σάλτσα.
- Καλύψτε την επιφάνεια με το κασέρι και βάλτε εδώ κι εκεί μερικά κομμάτια βούτυρο.
- Ρίξτε από πάνω λίγο μαύρο και λίγο κόκκινο πιπέρι.
- Ψήστε το μέχρι να ροδίσει, περίπου 30΄.
- Σερβίρετέ το ζεστό.

Σέλινο με Γαρίδες και Κολοκυθοανθούς


Υλικά

500 γραμμάρια σέλινο
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
3 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
400 γραμμάρια κολοκυθοανθούς κομμένους στα τέσσερα
3-4 κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες
1/2 ποτηράκι του κρασιού άσπρο κρασί
1/2 ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού
1 ποτήρι του νερού κρέμα γάλακτος
400 γραμμάρια γαρίδες βρασμένες, καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
αλάτι, πιπέρι
δυόσμο και μαϊντανό ψιλοκομμένο
πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Εκτέλεση

- Βράζετε το σέλινο και το σουρώνετε.
- Σε μια κατσαρόλα βάζετε το λάδι σε χαμηλή φωτιά, ρίχνετε τα κρεμμύδια, τους κολοκυθοανθούς, τα κολοκυθάκια και τις γαρίδες, τα σοτάρετε όλα μαζί για 5 λεπτά περίπου, προσθέτετε το κρασί, το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, και τα αφήνετε όλα μαζί να βράσουν για 10 λεπτά περίπου.
- Μέτά προσθέτετε και την κρέμα γάλακτος και αφήνετε την σάλτσα για άλλα 10 λεπτά περίπου, μέχρι να πήξει.
- Ρίχνετε το σέλινο μέσα στη σάλτσα και ανακατεύετε 1-2 λεπτά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Τα βάζετε σε μια πιατέλα και ρίχνετε από πανω ψιλοκομμένο δυόσμο και μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Αγκινάρες με γαρίδες


Υλικά

10 καρδιές από αγκινάρες βρασμένες
10 γαρίδες βρασμένες
2 φλιτζάνια μαγιονέζα
1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 καρότα ψιλοκομμένα
1 ποτήρι του νερού χυμό λεμονιού
πάπρικα, αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

- Βράζετε τις καρδιές από τις αγκινάρες και τους ρίχνετε λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
- Ανακατεύετε όλα τα υπόλοιπα υλικά με τη μαγιονέζα.
- Αλατίζετε τις καρδιές και βάζετε σε καθεμιά από 1 κουταλιά της σούπας γέμιση.
- Από πάνω βάζετε μια γαρίδα και λίγη πάπρικα.
- Αφήνετε το φαγητό για 1 ώρα στο ψυγείο, ώστε να παγώσει.
- Σερβίρεται κρύο.

Σάλτσες με βούτυρο

Βούτυρο με καπνιστό σολομό
Κοπανάτε στο γουδί 75 gr σολομό καπνιστό με 200 gr βούτυρο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε & φρέσκο σολομό, που θα έχετε βράσει προηγουμένως κι αφήσει να κρυώσει.

Βούτυρο με τόνο
Κοπανάτε στο γουδί 50 gr τόνο (κονσέρβα) με 125 gr βούτυρο & το δουλεύετε καλά.

Βούτυρο με αντζούγια
Μέσα στο γουδί κοπανάτε 75 gr φιλέτα αντσούγιας ξαρμυρισμένα μαζί με λίγο πιπέρι. Προσθέτετε 200 gr βούτυρο & το δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνει μια λεία αλοιφή.

Βούτυρο με σαρδέλες
Κοπανάτε στο γουδί 75 gr σαρδέλες του κουτιού (με λάδι), λίγο πιπέρι & 200 gr βούτυρο. Τα δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνουν αλοιφή.

Βούτυρο με ρέγκα
Κοπανάτε στο γουδί 75 gr φιλέτα ρέγκας ξαρμυρισμένα μαζί με λίγο πιπέρι & 200 gr βούτυρο. Τα δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνουν αλοιφή.

Βούτυρο με αυγά ψαριού
Κοπανάτε στο γουδί 75 gr αυγά ψαριού (θα τα έχετε βράσει & θα τ’ αφήσετε να κρυώσουν), μαζί με 100 gr βούτυρο & λίγη μουστάρδα. Τα δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνουν αλοιφή.

Βούτυρο με γαρίδες

Καθαρίζετε γαρίδες, τις βράζετε, τις ζυγίζετε & τις κοπανάτε στο γουδί μαζί με βούτυρο ίδιου βάρους. Δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνει μια λεία αλοιφή.

Βούτυρο με αστακό
Βράζετε τα αυγά, τα μαλακά μέρη & τα πόδια του αστακού σε νερό αλατισμένο, μαζί με λίγο θυμάρι, δάφνη, μερικά σπυριά πιπέρι & φυλλαράκια μαϊντανού. Το βράσιμο θα είναι μερικών λεπτών. Τα σουρώνετε & πετάτε τα αρωματικά χόρτα. Τα ζυγίζετε, προσθέτετε το ίδιο βάρος βουτύρου, τα κοπανάτε στο γουδί & τα δουλεύετε, ώσπου να γίνουν αλοιφή.

Βούτυρο με χαβιάρι
Κοπανάτε στο γουδί 50 gr χαβιάρι καλής ποιότητας με 200 gr βούτυρο & τα δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνουν μια λεία αλοιφή.

Βούτυρο με φουά γκρα
Κοπανάτε στο γουδί 50 gr φουά γκρα φρέσκο, με 50 gr βούτυρο & τα δουλεύετε.

Βούτυρο με σκόρδο
Μέσα στο γουδί κοπανάτε 100 gr σκόρδο (που θα βράσετε επί 5 λεπτά & θα σκουπίσετε) μαζί με 100 gr βούτυρο. Τα δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνουν αλοιφή.

Βούτυρο με κρεμμυδάκι φρέσκο
Κοπανάτε στο γουδί κρεμμυδάκι φρέσκο μαζί με το πράσινο του μέρος, αφού το βράσετε, το στραγγίσετε και το σκουπίσετε. Προσθέτετε το ίδιο βάρος βούτυρο & τα δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνει μια λεία αλοιφή.

Βούτρο με μανιτάρια
Καθαρίζετε 150 gr μανιτάρια, τα κόβετε σε φετούλες, τα ψήνετε με βούτυρο & τα αλατοπιπερώνετε. Τα κοπανάτε στο γουδί με 150 gr βούτυρο φρέσκο & τα δουλεύετε καλά.

Βούτυρο με πιπεριά
Ψήνετε με βούτυρο 150 gr πιπεριά γλυκιά (κόκκινη, κίτρινη ή πράσινη). Μόλις κρυώσει, την κοπανάτε στο γουδί με 200 gr βούτυρο. Τα δουλεύετε καλά.

Βούτυρο με ντομάτα
Δουλεύετε καλά 200 gr βούτυρο & προσθέτετε 1 ποτήρι σάλτσα ντομάτας πηχτή & κρύα .

Βούτυρο α λά ραβιγκότ
Βράζετε επί 3 λεπτά σε καυτό αλατισμένο νερό ίσες ποσότητες (150 gr συνολικά) μαιντανού & φρέσκου κρεμμυδιού κομμένου σε φέτες. Τα κοπανάτε στο γουδί, προσθέτετε 150 gr βούτυρο & τα δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνει μια λεία αλοιφή.

Βούτυρο με ραπανάκι
Κοπανάτε στο γουδί 75 gr ραπανάκι τριμμένο, με 200 gr βούτυρο Τα δουλεύετε καλά.

Βούτυρο με αυγά
Κοπανάτε στο γουδί 125 gr βούτυρο, με 6 κροκάδια αυγών, λίγο αλάτι & πιπέρι καγιέν. Τα δουλεύετε καλά, ώσπου να γίνει μια λεία αλοιφή.

Βούτυρο καγιέν
Δουλεύετε 100 gr φρέσκο βούτυρο μαλακωμένο με 1 gr πιπέρι καγιέν.

Βούτυρο με κάρυ
Δουλεύετε 225 gr βούτυρο φρέσκο & το ανακατεύετε με 3 gr κάρυ σε σκόνη.

Βούτυρο με μουστάρδα
Δουλεύετε 200 gr βούτυρο με 2 κουταλιές μουστάρδα, ώσπου να γίνουν αλοιφή.