Συνταγές
Κεντρική Ελλάδα

Σολωμός παστός "Ιτιώτικος" (προέλευση Κεντρική ελλάδα)


ΥΛΙΚΑ:

2 κιλά φρέσκος Σολωμός
600 γραμμάρια αλάτι(περίπου)
1 1/2 κιλό ξύδι
3 σκελίδες σκόρδο
Σπορέλαιο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Παίρνουμε τον Σολωμό σε φέτες όχι πολύ χοντρές (3-4 πόντους).
- Διαλύουμε το αλάτι σε νερό μέχρι να φτάσει η άλμη στους 10-12 βαθμούς και αφού τον πλύνουμε καλά τον σκεπάζουμε με την άρμη .
- Τον αφήνουμε δύο μέρες σε ένα βαθύ μπώλ.
- Στην συνέχεια τον ξεπλένουμε πολύ καλά να φύγει όλο το αλάτι.
- Μετά το βάζουμε ξανά στο μπώλ και το σκεπάζουμε ξύδι .
- Το αφήνουμε για άλλες δύο μέρες .
- Μετά τον πλένουμε πολύ καλά ξανά , και στη συνέχεια βγάζουμε το δέρμα του ψαριού το οποίο βγαίνει εύκολα γιατί έχει ψηθεί απο το αλάτι και το ξύδι.
- Μετά το κόβουμε σε κομμάτια περίπου σε μέγεθος μπουκιάς.
- Το βάζουμε στο μπωλ ρίχνουμε τις σκελίδες σκόρδου (προαιρετικά) και το σκεπάζουμε με σπορέλαιο και το διατηρούμε σκεπασμένο στο ψυγείο μέχρι και έναν χρόνο.
- Σερβίρεται σαν ορεκτικό με η χωρίς λεμόνι και καλό τσίπουρο .