Συνταγές
Συναγρίδα

Ροφός, φαγκρί ή συναγρίδα βραστός/ή με μαγιονέζα




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Ροφός, φαγκρί ή συναγρίδα αλά σπετσιώτα




Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση σε νέο παράθυρο.

Συναγρίδα


Υλικά

1 κιλό συναγρίδα κομμένη σε χοντρές φέτες
2 κιλά ντομάτες ξφλουδισμένες και κομμένες σε ροδέλες
8-10 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
8-10 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε ροδέλες
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
1 ποτηράκι του κρασιού άσπρο κρασί
1/2 ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

- Ανάβετε το φούρνο. Καθαρίζετε καλά το ψάρι, το πλένετε και το αφήνετε να σραγγίσει καλά.
- Σε μια λεκάνη βάζετε το λάδι, αλάτι, πιπέρι, το κρασί και το χυμό λεμονιού και τα ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους.
- Σε ένα ταψί, στρώνετε τις μισές ντομάτες, το μισό σκόρδο, το μισό μαϊντανό και το μισό μείγμα από τη λεκάνη.
- Από πάνω, βάζετε το ψάρι. Πάνω από το ψάρι βάζετε το υπόλοιπο μείγμα από τη λεκάνη, το υπόλοιπο σκόρδο, και τον υπόλοιπο μαϊντανό.
- Τέλος, καλύπτετε όλο το ψάρι με τις υπόλοιπες ντομάτες.
- Ρίχνετε από πάνω και τη φρυγανιά και προσθέτετε στο ταψί λίγο νερό.
- Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στο φούρνο για 1 ώρα περίπου.
- Οταν είναι έτοιμο το ψάρι, το ξεσκεπάζετε και το ξαναβάζετε στο φούρνο για 10 λεπά ακόμη, μέχρι να κάνει η φρυγανιά μια ωραία κρούστα.
- Τρώγεται ζεστό.