Συνταγές
Λάπαθα

Μπατσαρώ (προέλευση Θεσπρωτία)


Υλικά

1 µατσάκι φρέσκα κρεµµυδάκια
1 µατσάκι άνηθο
1 µατσάκι µαϊντανό
½ κιλό σέσκουλα
½ κιλό λάπαθα
½ κιλό σπανάκι
150γρ. βλήτα
2 πράσα
5,6 κάβιες (µικρά φρέσκα κρεµµυδάκια)
½ φλιτζ τσαγιού ωµό ρύζι
½ φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
200 γρ τυρί για τη γέµιση
Για τη ζύµη:
5 φλιτζ τσαγιού καλαµποκάλευρο
100 γρ. τυρί
Αλάτι
1 κ.σ. λάδι

Για τo ψήσιµο:
60 γρ. φρέσκο βούτυρο κοµµένο σε κυβάκια

Εκτέλεση

- Ψιλοκόβετε όλα τα χόρτα και τα αρωµατικά .
- Ρίχνετε λίγο λάδι σ΄ένα κατσαρολάκι και αδειάζετε µέσα τα κοµµένα χόρτα.
- Τα ανακατεύετε σε χαµηλή φωτιά να µαραθούν καλά.
- Μόλις µαραθούν τ’ αδειάζετε σ’ ένα µεγάλο ταψί, τ’ απλώνετε οµοιόµορφα, προσθέτετε το ρύζι, το τυρί θρυµµατισµένο και αφήνετε το ταψί στην άκρη.
- Ετοιµάζετε τη ζύµη Σ’ένα µπόλ, ρίχνετε το καλαµποκάλευρο, 1 πρέζα αλάτι, λίγο ζεµατισµένο νερό και ανακατεύετε µέχρι να γίνει χυλός.
- Όσο ανακατεύετε, προσθέτετε λίγο λάδι, και τρίβετε µέσα το τυρί της ζύµης
- Λαδώνετε ένα ταψί και το στρώνετε κουταλιά -κουταλιά περιµετρικά µε το χυλό. Από πάνω απλώνετε κουταλιά-κουταλιά τη γέµιση.
- Επαναλαµβάνετε βάζοντας πάνω από τη γέµιση κουταλιές από το χυλό της ζύµης.
- Τελειώνοντας πάνω από την κάθε κουταλιά της ζύµης, προσθέτετε από ένα κοµµάτι φρέσκο βούτυρο και λίγο λάδι.
- Ψήνετε σε προθερµασµένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά στους 220 βαθµούς