Στις αρχές της δεκαετίας του '20 ο Yevgeny Zamyatin , προέβλεψε μερικές από τις υπερβολές που θα ήταν αποτέλεσμα της Ρώσικης Επανάστασης και τις παρουσίασε μέσα από μία λαμπρή σάτιρα που είναι πλέον κλασικό ύφος στη λογοτεχνία της Δυστοπίας.

Το «Εμείς» είναι ο πρόδρομος του «1984» (1948) του George Orwell και του «Θαυμαστού Νέου Κόσμου» (1939) του Aldous Huxley.

To «Εμείς» παρουσιάζει στον αναγνώστη τον κόσμο του 26ου αιώνα, όπου οι άνθρωποι είναι οι ικανοποιημένοι πολίτες του ΜονοΚράτους όπου όλες οι μετακινήσεις και οι σκέψεις τους ελέγχονται από το κράτος.

Ο κόσμος έχει αποδεχτεί αυτή την «μορφή ελευθερίας» και υποτίθεται ότι είναι καλά με την ελεγχόμενη και μετρημένη ευτυχία. Τα καταλύματα είναι φτιαγμένα από γυαλί, τα ονόματα των ανθρώπων είναι αριθμοί, οι μετακινήσεις ελέγχονται από τον Πίνακα των Ωρών και η σεξουαλική επαφή γίνεται μετά από εγγραφή. Τα μαθηματικά είναι ο βασιλιάς και η θεϊκή λογική. Ακόμη και η ποίηση και η μουσική δημιουργούνται και παραποιούνται έτσι ώστε να στηρίζουν το Σύστημα. Η ιστορία ξεκινά την ώρα που η ανθρωπότητα είναι έτοιμη να διαδώσει τα «καλά νέα» για τον τρόπο ζωής της και σε άλλους πλανήτες, όταν ξαφνικά μία χαρακτηριστική ανθρώπινη συμπεριφορά εμφανίζεται - κάποιος σπάει τους κανόνες και προσπαθεί να αλλάξει τα πράγματα.

Ο Δ-503, είναι ο σχεδιαστής του διαστημοπλοίου που θα ταξιδέψει το ΜονοΚράτος στα άστρα. Ο κόσμος του Δ-503 έρχεται τα πάνω - κάτω όταν γνωρίζει μια μυστηριώδη γυναίκα. Τίποτα δεν είναι ίδιο μετά από αυτή τη γνωριμία και το βιβλίο εξιστορεί την κάθοδό του στην τρέλα, μια τρέλα που εμείς θα θεωρούσαμε φυσιολογική κατάσταση. Επισκεπτόμενος ένα γιατρό για να πάρει οδηγίες για την κατάστασή του, ανακαλύπτει ότι η ασθένειά του - έχει αναπτύξει μια ψυχή - είναι ανίατη.


Ο Zamyatin δημιούργησε έναν κόσμο όπου τίποτα δεν είναι ιερό και απαραβίαστο. Προκαλεί την αντίληψη και τη σκέψη μας για όλα, από τις σχέσεις μέχρι την διακυβέρνηση.. Το «Εμείς» είναι μια φιλοσοφική πραγματεία υπό μορφή μιας καλογραμμένης ιστορίας και είναι το ίδιο επίκαιρο και σήμερα όπως ήταν και πριν 78 χρόνια. Την εποχή που γράφτηκε ήταν μια προειδοποίηση, μια προειδοποίηση που κανείς δεν της έδωσε σημασία. Μόνο τώρα ο Zamyatin άρχισε να μπαίνει στις συνειδήσεις των ανθρώπων. Το 1999 είναι ο πρώτος χρόνος που οι σπουδαστές της Μόσχας άρχισαν να μελετούν το απαγορευμένο βιβλίο.

Ο συγγραφέας έδωσε κάποτε μια μεταφορική περιγραφή του καλού βιβλίου: «Υπάρχουν βιβλία που έχουν την ίδια χημική σύσταση με τον δυναμίτη. Η διαφορά βρίσκεται μόνο στο γεγονός ότι μία ράβδος δυναμίτη εκρήγνυται μόνο μία φορά, ενώ ένα βιβλίο εκρήγνυται χιλιάδες φορές». Αυτή είναι η καλύτερη περιγραφή για το «Εμείς». 'Οπως το 1984, δεν είναι ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο, είναι όμως ένα βιβλίο που προκαλεί σε πολλά επίπεδα.

Εμείς, Yevgeny Ivanovich Zamyatin. H Ειρήνη Κουσκουμβεκάκη (irenekous@hotmail.com) μεταφράζει το «We» του Zamyatin για την προσωπική της ευχαρίστηση και την ευχαρίστηση των φίλων της. Αποφάσισε να το μοιραστεί και μαζί μας, την ευχαριστούμε θερμά για αυτό.